EloBoost Academy

Co vědět o multinodulárním goiteru

Co vědět o multinodulárním goiteru

Goiter odkazuje na zvětšenou štítnou žlázu. Někdy může mít člověk Goiter, který na něm má více uzlů nebo hrbolků, což se nazývá multinodulární brýle.

Toxický Goiter je takový, který vyrábí příliš mnoho hormonu štítné žlázy, což vede k stavu zvanému hypertyreoidismus.

Většina uzlů štítné žlázy je neškodná, ale některé mohou být rakovinné. Vědci stále zkoumají souvislost mezi uzly štítné žlázy a rakovinou. Někteří odborníci se domnívají, že rakovina by mohla být častěji vyskytována v uzlech štítné žlázy než kdysi myšlenky.

V tomto článku se podíváme na symptomy, příčiny a léčbu multinodulárního goiteru a jejich vztah s rakovinou.

Multinodulární goitery ne vždy způsobují příznaky. Lékař často diagnostikuje multinodulární goitery při provádění fyzické zkoušky nebo zobrazovací studie pro jinou nesouvisející příčinu.

Někdy se multinodulární brýle bude cítit jako jediný uzlík, ale sestává z několika menších.

Osoba může cítit uzly přímo nad jejich štítnou žlázou, která se nachází v krku těsně pod Adamovým jablkem u mužů i žen.

Pokud se multinodulární goiter zvětšuje nebo tlačí proti blízkým strukturám, může si člověk všimnout následujících příznaků:

  • Chraptá
  • Obtížnost polykání
  • Obtížnost dýchání při ležení

Osoba s toxickým multinodulárním goiterem může mít příznaky hypertyreózy. Mezi ně patří, ale nejsou omezeny na:

  • Obtížnost tolerující teplo
  • Rychlá srdeční frekvence, i když v klidu
  • podrážděnost
  • Nervolnost
  • Úbytek na váze nebo neschopnost přibývat na váze
  • Obtížnost spánku

Příčiny

Jedna příčina multinodulárního Goiteru je nedostatek jódu, i když je to ve Spojených státech vzácné. Jód je minerál přítomen v malém množství ve stravě osoby.

štítná žláza používá jód k výrobě svých hormonů. Bez dostatečného jódu nemůže štítná žláza plnit své normální funkce. Z tohoto důvodu výrobci potravin často přidávají jód do soli, nazývané jodizovaná sůl, aby se snížila prevalence dysfunkce štítné žlázy.

Někteří lidé mají větší rizikové faktory pro vývoj multinodulárního goiteru. Mezi rizikové faktory patří:

  • Nedostatek jódu
  • Genetické faktory, které ovlivňují produkci hormonů štítné žlázy
  • Pohlaví – Ženy s větší pravděpodobností vyvinou uzly a onemocnění štítné žlázy
  • Věk – starší ženy jsou vystaveny vyššímu riziku rozvoje uzlů štítné žlázy
  • Rodinná anamnéza multinodulárního goiteru
  • Historie autoimunitního stavu štítné žlázy, jako jsou Hashimoto’s Tyreoiditida nebo Gravesova choroba

Pokud štítná žláza nevyrábí dostatek hormonu štítné žlázy, uvolní hypofýza v mozku více hormonu stimulující štítnou žlázu (TSH). Přebytek TSH může způsobit zvětšení štítné žlázy a vytvoření multinodulárního veletrhu.

Stejně tak nadměrná štítná žláza, která způsobuje, že příliš mnoho hormonu štítné žlázy může způsobit, že se štítná žláza zvětší a stane se multinodulárním.

V některých případech může mít osoba žádnou známou důvod pro jejich multinodulární goiter.

Lékař začne diagnostikovat multinodulární goiter tím, že si vezme lékařskou anamnézu.

budou se ptát na předchozí zdravotní stavy člověka, na jaké léky užívají a zda existuje rodina nebo osobní historie podmínek souvisejících s Goiterem nebo štítnou žlázou.

Fyzikální vyšetření

Lékař prozkoumá krk člověka a bude hledat zvětšené krční žíly.

Mohou také cítit velikost a tvar štítné žlázy a hledat cokoli neobvyklého.

krevní testy

Krevní testy mohou pomoci diagnostikovat problémy se štítnou žlázou, zejména testy na hormon stimulující štítnou žlázu (TSH). Pokud jsou hladiny TSH člověka nízké, mohlo by to znamenat, že mají hypertyreózu, což znamená, že jejich štítná žláza produkuje příliš mnoho hormonu štítné žlázy.

Pokud jsou hladiny TSH vysoké, může mít člověk hypotyreózu (nízké hladiny hormonů štítné žlázy), protože tělo se snaží zvýšit produkci hormonů štítné žlázy.

Sledujte testy hormonů štítné žlázy pro kontrolu úrovní hormonů zvaných T3 a T4, aby bylo možné porozumět úplnému obrazu.

Zobrazovací testy

Lékař může také provádět zobrazovací testy štítné žlázy. Patří sem ultrazvuk štítné žlázy. Tento test používá zvukové vlny k obnovení obrazů štítné žlázy, včetně velikosti a počtu jakýchkoli uzlů.

Někdy může lékař doporučit užívání biopsie uzlů štítné žlázy, aby se testovala přítomnost rakovinných buněk.

Metoda běžné biopsie používá malou jehlu vedenou ultrazvukem, známým jako jemná aspirace jehly (FNA).

Lékaři pravděpodobně doporučí, aby každý, kdo má uzel větší než 1 centimetr (cm), má biopsii.

Ne všichni lidé s multinodulárním goiterem budou vyžadovat léčbu. Často záleží na funkci štítné žlázy.

Pokud uzly nevytvářejí hormony štítné žlázy (netoxický), zváží lékař jeho velikost, symptomy nebo růstový vzorec.

Rádioiodinová terapie

Jednou léčbou toxických i netoxických goiterů je léčba radiojónů.

Lék pomáhá snižovat velikost tkáně štítné žlázy. V případě toxických goiterů také uzavírá abnormální produkci hormonů štítné žlázy.

Goiter se obvykle zmenšuje 2 až 6 měsíců po léčbě, i když to může trvat až rok. Studie také ukázaly, že ve většině případů normální funkce štítné žlázy pokračuje nebo se po léčbě vrací k normálu.

Menší goitery reagují lépe na radiojdinovou terapii než na velké.

Léky štítné žlázy

Pokud jsou Goiter a jeho uzly relativně malé velikosti, může lékař doporučit užívání hormonového léku štítné žlázy, jako je levothyroxin (synthroid).

Výzkum na toto téma však není jasný. Odborníci jsou rozděleni mezi ty, kteří věří, že hormon štítné žlázy pomáhá této situaci a těm, kteří tak neučiní.

Toto je chirurgické odstranění štítné žlázy. S pokrokem v porozumění onemocnění štítné žlázy je to zřídka nutné.

Pokud Goiter komprimuje nedaleké krevní cévy, ovlivňuje dýchání člověka, vytváří potíže s polykáním nebo způsobuje psychologickou úzkost, může lékař doporučit odstranění štítné žlázy.

Lékař může také doporučit tyreoidektomii, pokud osoba není dobrým kandidátem na léčbu radiojónů. To platí zejména v případě, že multinodulární goiter je extrémně velký, protože velcí goitery také nereagují na radiojónovou terapii jako na menší.

Vztah k rakovině

Studie ukázaly, že mezi 10 až 20 procenty lidí s multinodulárním goiterem se vyvíjí rakovina štítné žlázy. Výzkum naznačil, že riziko rakoviny u jednotlivých a multinodulárních goiterů je podobné.

Podle ministerstva chirurgického zákroku Columbia University má většina lidí, kteří vyvíjejí rakovinu z multinodulárního goiteru, papilární rakovinu štítné žlázy, což je nejběžnější typ rakoviny štítné žlázy.

Outlook

Osoba může mít multinodulárního veletrhu, aniž by o tom věděl, protože často nevytváří žádné příznaky. Ostatní lidé mohou mít příznaky, které ovlivňují jejich každodenní život, jako je potíže s polykáním nebo mluvením.

Mnoho možností léčby je k dispozici jak pro toxické, tak pro netoxické multinodulární goitery. rhino gold gel bezplatné číslo Pokud má člověk podezření, že může mít problém se štítnou žlázou, měli by mluvit se svým lékařem, aby zjistili nejlepší postup.

  • Cancer/Oncology

Lékařské zprávy dnes mají přísné pokyny pro zdroje a čerpá pouze z recenzovaných studií, akademických výzkumných institucí a lékařských časopisů a sdružení. Vyhýbáme se používání terciárních odkazů. V každém článku propojujeme primární zdroje – včetně studií, vědeckých odkazů a statistik – a také je uveďte v sekci zdrojů v dolní části našich článků. Další informace o tom, jak zajistíme, že náš obsah je přesný a aktuální, se můžete dozvědět čtením naší redakční zásady .

Contents